Apple blijft met miljoenen iPhone 5c-exemplaren zitten

Apple blijft met miljoenen iPhone 5c-exemplaren zitten

Voor de laatste generatie iPhones veranderde Apple haar strategie en bracht twee modellen op de markt: de iPhone 5s die zoals voorheen gericht is op het topsegment en de iPhone 5c die is bedoeld voor de ‘budget’ koper.

Niet langer in bestelling

Het 5c model is qua specificaties een lichtgewicht ten opzichte van het vlaggenschip. Dit merkt Apple dan ook in de verkoopcijfers. Techsite DigiTimes meldt dat Apple met nog drie miljoen onverkochte exemplaren van de iPhone 5c zit. Twee miljoen bij assemblagebedrijf Pegatron Technology en hiernaast een miljoen bij verschillende telecombedrijven. Sinds eind vorig jaar bestelt Apple geen nieuwe iPhone 5c’s meer.

Overigens hoeft de technologiegigant zich geen zorgen te maken, Apple verkocht vorig jaar een recordaantal van 51 miljoen toestellen. Hoeveel daarvan iPhone 5c’s waren is niet bekend. Veel mensen vinden het toestel met het kleinere scherm en de “karige” specificaties voor een prijs van zeshonderd euro niet waard. Ook CEO Tim Cook noemt de resultaten teleurstellend.

People are really intrigued with Touch ID” – Apple CEO Tim Cook on why the iPhone 5s has proven more popular than the 5c.” — Tim Cook

Meeste mensen in het bezit van iPhone 5

Van iedereen die tussen september vorig jaar en maart dit jaar een iPhone (4 of later) in handen had, was slechts zes procent in het bezit van een iPhone 5c. Daarmee blijft het model met een grote afstand achter de iPhone 4 (ruim 16 procent) en de iPhone 4s (bijna 24 procent) hangen.

Het meest actieve model is momenteel (met ruim 32 procent)  de iPhone 5. Langzaam maar zeker gaat echter ook dit model op zijn retour. De iPhone 5 is inmiddels niet meer in de winkel verkrijgbaar en qua populariteit en verkoopcijfers zit de iPhone 5s sterk in de lift. Het feit dat de prijs van de iPhone 5s langzaam daalt draagt hier ook aan bij. De nieuwe iPhone 6 wordt in het najaar van 2014 verwacht. Definitieve specs zijn nog niet bekend, al gaan er zoals gewoonlijk vele geruchten de ronde.

Het zal misschien niet lang meer duren voordat Apple volledig afstand doet van de iPhone 5c. Zeker wanneer je bedenkt dat Apple juist de iPhone 4 weer in productie heeft genomen om zich sterker te positioneren in opkomende economische landen als Brazilië en India.

Zie hieronder de hands-on benchmark test van de iPhone 5c vergeleken met de iPhone 5 en 5s. Via everything4ipod.

Privacy Policy